zaterdag 11 januari 2014

Het recept van Annelies van Klinken

Het geurt op dit moment heerlijk in de keuken.
Manlief is druk bezig om  Het recept van Annelies van Klinken.te maken.
Het is de eerste keer dat we het weer gaan eten.
Na de opnamen in de Steengroeve in Winterswijk (voor de kerstdagen), hebben we het niet meer gehad.
Toen smaakte het heel erg lekker, maar of dat met de kou toen te maken had ?
Geen idee.
Toen klaargemaakt door Frank Herfst & Tjibbe Hunink.
Nu door Geert gemaakt, ik ben heel benieuwd.
Maar met Geert als kok, gaat dat zeker goed komen.
Het recept is trouwens erwtensoep.
Het recept komt ook niet van mij, maar van HvNL

 

Erwtensoep (Het recept van Annelies).
Ingredienten:
- 1,5 liter water
- 150 gram groene erwten (diepvries)
- 200 gram spliterwten
- 500 gram speklap of karbonades
- 1 bouillontablet
- 1 selderijknol
- 1 bos bladselderij
- 1 winterpeen
- 2 preien
- 1 rookworst
Extra:
-roggebrood
-katenspek
-1 x rode wijn
-1 x druivensap
-1 x jus d’orange
-1 x mineraalwater
 Bereidingswijze
Laat de erwten en spliterwten in ruim heet water een uur weken. Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur. Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep een uur tegen de kook aan. Schuim regelmatig af. Voeg toe: zou (of 1 of 2 bouillontabletten), de gewassen, in stukken gesneden prei en selderijknol, laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur. Haal met de schuimspaan vlees en spek uit de soep. Haal alle botten en botjes eruit en doe het vlees terug. Snijd het spek in plakken, wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn. Laat de soep op laag vuur doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat. Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuïg, de fijngesneden bladselderij erdoor. Uw Oudhollandse erwtensoep is nu klaar. Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen. Vooral niet koken! Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die naar verkiezing toe aan de soep, of geef ze apart op het bord. Geef bij erwtensoep roggebrood. Dat kunt u besmeren met boter en dan beleggen met het in plakken gesneden spek uit de soep of met de rookworst. U kunt ook kiezen voor beleggen met katenspek. Dat is wel een extra aanschaf, maar het resultaat loont de kosten.
Eet smakelijk !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten