donderdag 17 september 2015

De Knobbel Pelikaan

Er werd op Waarneming .nl in augustus al een aantal dagen melding gemaakt van een Roze Pelikaan bij Westervoort , een hele zeldzame verschijning in Nederland, en vaak betreft het een vogel die ontsnapt is uit een dierentuin.
Ook wij wilden daar even gaan kijken, want Westervoort is niet zo ver van Eerbeek vandaan, en we hadden nog steeds vakantie..Dus zaterdag 22 augustus gingen wij richting Westervoort..
Maar niet wij zochten de Pelikaan op, maar het was andersom, want hij of zij kwam ons al tegemoet vliegen, ongeveer 5 km van Westervoort vandaan. Toen was voor ons al gelijk waarneembaar dat de vogel niet geringd was, en dat betekende dat er een iets grotere kans was dat de vogel niet ergens was ontsnapt.
De vogel was enorm groot, met een vleugelspanwijdte van ruim 3 meter, misschien wel 3.5 meter, ter vergelijking die van een Ooievaar is iets meer dan 2 meter. De Roze Pelikaan is 1 van de zwaarste vliegende vogels. Het was heel indrukwekkend om zo'n grote vogel te zien vliegen, en we hebben er een hele poos naar staan kijken, tot hij of zij richting Westervoort vloog. Ook wij ging daarna die richting, en op de plek waar de vogel al vaker was gezien in Westervoort vonden we het dier weer terug. Het is niet bij die ene keer gebleven, we zijn er nog een paar keer terug geweest.
Op een gegeven moment stonden er ook een paar Lepelaars in de buurt, en een Grote Zilverreiger, en dan valt pas echt op hoe groot een Roze Pelikaan is in vergelijking met die 2 soorten Een Kievit is helemaal kleinduimpje als hij naast een Roze Pelikaan staat
De vogel haalde het nieuws, en op Waarneming.nl werd er ondanks dat de vogel niet geringd was, er bijna van uit gegaan dat de Pelikaan gechipt was, en dat betekende dat het waarschijnlijk toch om een escape zou gaan. Maar eerlijk gezegd maakte mij dat niet heel veel uit, voor mij speelde meer de kwestie of de mogelijk ontsnapte vogel zou overleven.
De laatste keer dat we de Pelikaan zagen, was op 8 september, toen zagen we hem voor het eerst opvliegen. Het koste het dier best wel moeite om op hoogte te komen. Eerst nam de Pelikaan een aanloop, en toen vloog hij richting een brug, en heel even dacht ik, die gaat er tegenaan vliegen. Gelukkig ging het goed omdat de Pelikaan op het laatste moment van richting veranderde. 10 september werd de Pelikaan voor het laatst waargenomen. Ook wij zagen het dier niet meer.
Vandaag op het Forum van Waarneming.nl begonnen er toch mensen zich af te vragen of de Pelikaan echt verdwenen was. Een oplettende waarnemer gaf aan dat er weer een Pelikaan in Wallonië was waargenomen, waarop een Administrator van Waarneming.nl gelijk aangaf dat het om een oude bekende ging. De Pelikaan in Wallonië bij Lac de Virelles Chimayis namelijk een Pelikaan met een knobbeltje op de snavel.
Roze Pelikaan – Pelecanus onocrotalus



Ik gelijk mijn foto's onder de loep genomen, en wat blijkt de Pelikaan in Westervoort en Wallonië is het zelfde dier. De Pelikaan met het knobbeltje op de snavel blijkt dus eerder ook al in Zwitserland en Duitsland te zijn waargenomen. In België is de Pelikaan al als zeer zeldzame exoot /inburgerende Soort in de boeken gegaan. Geen idee of dat in Nederland ook gaat gebeuren. In Nederland gaat de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna (CDNA) zich over de vogel buigen. Uiteindelijk beslist deze commissie of het wel of geen wilde Roze Pelikaan betreft.
Maar eerlijk gezegd, ik was allang blij dat de Pelikaan nog in leven is , en zoals iemand op het Forum opperde ..... Is eens wat anders dan ringen of een zender bevestigen. Gewoon een knobbel op de snavel.
Nog meer Foto's van deze Roze Pelikaan zijn te vinden op mijn website https://anneliesnatuurlijk.nl/natuuralbum/vogels-fotos/roze-pelikaan-pelecanus-onocrotalus/

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten