dinsdag 19 februari 2013

Hoe een bijzondere dag een wel heel bijzonder staartje kreeg.

Vorig jaar juni besloten Geert en ik te gaan wandelen in de buurt van het Rozendaalse veld We zouden via de Eerbeekseweg richting de oude brandtoren lopen, jeugdsentiment voor Geert. Het viel toch wat tegen want de brandtoren was toch nog weer verder dan Geert in gedachten had. Maar goed uiteindelijk waren we toch bij die brandtoren aan beland, en dat was echt de moeite waard.


Sowieso een bijzondere wandeling, Boompiepers, Roodborsttapuiten, Viervlekken
Viervlek – Libellula quadrimaculata
 
, een Grote Fopwesp 
Grote fopwesp – Chrysotoxum cautum


en ga zo maar door. En opeens was daar ook een Hazelworm

Hazelworm – Anguis fragilis

die ik al heel lang niet meer had gezien. 

Dus wat mij betreft kon die dag niet meer stuk. Onderweg terug nog een paar vlindersoorten, en een langpootmug, met mooi getekende vleugels. Thuisgekomen kon ik de langpootmug niet echt op naam krijgen, dus hij ging als Tipula spec. op de site van waarneming .nl. Ergens in december vorige jaar maakt een medegebruiker van waarneming.nl mij er op attent, dat het om een Tipula truncorum zou gaan.

Tipula truncorum

Dus de waarneming aangepast, en toen viel mij op dat er nauwelijks foto's van deze soort gemaakt waren. Maar goed de waarneming werd niet goed of afgekeurd. Tot een paar weken terug ik ineens via de mail werd benaderd door een vooraanstaande schrijver/onderzoeker/specialist Pjotr Oosterbroek die o.a. de determinatietabel en familiebeschrijvingen van álle 132 in Europa voorkomende families van de muggen en vliegen heeft geschreven in samenwerking met meer dan 30 Europese dipterologen(experts op gebied van tweevleugeligen). Zijn vraag was of hij de foto van de Tipula truncorum mocht gebruiken voor de website; Catalogue of the Craneflies of the World Ik kon mij alleen maar heel vereerd voelen, en gaf dus ook toestemming. Vervolgens werden alle Tipula op mijn website nog even doorlopen, en kreeg ik nog een complimentje toe. Hij hoopte alleen dat ik in de toekomst de vindplaatsen er nog bij ging vermelden. En dat gaat zeker gebeuren, zodra ik er tijd voor vrij kan maken. Hoe een bijzondere dag een wel heel bijzonder staartje kreeg. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten