zaterdag 24 maart 2012

De Ooievaars

Het was volop genieten van het mooie voorjaarsweer, de afgelopen week. Overal zie je over de de bomen en struiken een waas van groen verschijnen. De katjes bloeien volop, en de eerste Hommels en Bijen komen al weer op het stuifmeel af. In de middag zijn de Citroenvlinders en de Kleine vos ook al weer volop aanwezig.Maar goed dat heeft ook wel een beetje een keerzijde, en dat is dat de hooikoorts ook weer de kop opsteekt.
Buiten is het trouwens sowieso niet helemaal veilig op dit moment,want hoe vaak de afgelopen week al bijna een Houtduif tegen mij aan is gevlogen is al bijna niet meer op 1 hand te tellen. Of ze zitten hun rivaal achterna, of ze zijn blind van liefde. En alle vogels zijn druk in de weer met het verzamelen van takjes, veertjes, mos, en de Kauwtjes verzamelen zelfs papier, maar hoe kan het ook anders in een papiermakersdorp als Eerbeek.
De Tjiffen zijn ook weer terug van weggeweest, en weer volop hoorbaar, nu is het wachten nog op de Zwartkop en de Braamsluiper, en dan zijn de zangers in de buurt weer op sterkte.
De Ooievaars van de Boerenstraat zijn ook weer terug op hun nest in de oude boom. Deze boom stond volgens mij op de nominatie om omgezaagd te worden, want hij was al van de meeste takken ontdaan, maar de beide Ooievaars hebben de gelegenheid aangegrepen om er een pracht van een natuurlijk nest in te bouwen. Het mannetje komt uit het voormalige Oost Duitsland, volgens zijn ring is hij daar in de buurt geringd, het vrouwtje is helemaal ringloos.
Het nest is wel een blikvanger, zo dicht bij een drukke straat langs het kanaal. Afgelopen week was er even een kaper op de kust, maar die werd door het stel probleemloos weggejaagd. Met de ooievaars gaat het prima zo te zien, overal in de omgeving zijn de nesten op een hoge paal bijna bezet, dat was nog niet eens zolang geleden, wel eventjes anders. Toen de kinderen nog klein waren fietsen wij vaak richting Hall daar stond een Ooievaarsnest die ieder jaar bewoond was (voor zover ik het weet was dat de eerste in de buurt). Ieder jaar werden een aantal jongen door het ouder paar groot gebracht. De jongen kwamen dan ook aan eten niets te kort want daar zorgde van Galen wel voor, de trotse eigenaar van het weiland waar het Ooievaarsnest zich bevond. Mooie momenten bij van Galen waren, als de jongen voor het eerst hun vliegpogingen deden, en toen de jongen zich aansloten bij een grote groep Ooievaars , die een tijd lang samen met de jongen in cirkels rondvlogen, en vervolgens richting de IJssel gingen.
Vroeger betekende de terugkeer van de Ooievaar dat de lente was begonnen.
De Ooievaar bracht geluk. Een huis met een Ooievaarsnest op het dak, zou beschermd zijn voor brand, blikseminslag, en andere ongelukken. Mensen wilden daarom graag een Ooievaar op hun dak hebben, daarom ook maakten veel mensen al een begin van een nest op het dak, in de hoop dat de Ooievaars daar op af zouden komen. Ooievaars zoeken hun voedsel meestal in de buurt van water, zoals meertjes sloten en moerassen,volgens de legende waren dat de plekken waar de zielen van ongeboren kinderen ronddwaalden. Een Ooievaar nam dan de ziel van een ongeboren kindje mee, en die leverde hij dan af bij de mensen die voor hem een nest hadden gebouwd. Omdat vroeger er niet openlijk over sex werd gepraat, werd er verteld aan kinderen dat baby’s gebracht werden door een Ooievaar. De kersverse moeder moest dan een poosje op bed blijven liggen omdat heel per ongeluk de Ooievaar haar had gebeten. Soms had de baby in de nek ook wel eens een rood vlekje, daarvan werd dan gezegd dat de Ooievaar daar de baby had vast gehouden(Ooievaarsbeet).

Ooievaar – Ciconia ciconia

Vandaar dat er nu nog steeds(vaak) een Ooievaar in de tuin geplaatst wordt waar een baby is geboren. Als alles voorspoedig gaat gaan wij die traditie zeker voortzetten, als de eerste kleinkinderen worden geboren.
Wel vraag ik mij nu steeds af welke verklaring de mensen gaven in de winter als er een baby was geboren, of is dat het Boerenkool verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten