zondag 29 december 2019

De overtreffende Trap

Manlief kwam opeens vanmorgen met de melding dat er een Grote Trap was waargenomen in de buurt van Brielle, achter Rotterdam . Hij was in de veronderstelling dat wij er al een keer 1 gezien hadden. Nee joh, dat was de Kleine Trap was mijn antwoord.
De vogel was nog maar net gemeld, en er was helaas nog geen foto . Maar dit kon haast geen vergissing zijn, maar ja we wisten het niet zeker. We zaten in dubio , gaan we, of gaan we niet, wil je of wil je niet, was de vraag van manlief . Eigenlijk was het mij te ver, en de gok te groot, voor het zelfde geld was de vogel gevlogen bij aankomst .
Maar het liet mij niet meer los , een Grote Trap in Nederland , dat was al bijna 10 jaar geleden, en een vogel die erg in aantallen achteruit is gegaan, en alleen als dwaalgast Nederland soms aandoet, en bovendien, ik had er nog nooit 1 gezien .
De grootste populatie van de Grote Trap (Otis Tarda) komt nog voor in Spanje, en een paar kleine populaties in o.a. in Duitsland en Oostenrijk .
De Grote Trap is echt groot , de mannetjes hebben een spanwijdte van bijna 2.50 meter. De Grote Trap in Brielle zou een vrouwtje zijn, en die zijn een stukje kleiner, met een spanwijdte van bijna 2 meter .
Nadat de eerste foto’s van een goede kennis binnen kwamen op mijn mobieltje (hij was daar al aanwezig) , besloten wij ook om te gaan. Gekkenwerk natuurlijk, maar het was voor ons (mijn) gevoel nu of nooit .
We hadden heel veel geluk , bij aankomst was de Grote Trap nog steeds aanwezig, net als heel veel bewonderaars .
Wat een fantastische vogel om te zien. De 1 noemt het dier een gans op hoge poten, de andere een kleine Emoe, of een kalkoen, en voor mij is het een soort van prehistorische vogel.
Echt een heel gaaf dier om te zien. De vogel was rustig haar kostje bij elkaar aan het zoeken op de grond, en vloog soms een stukje verderop. Ze droeg wel een ring (Groen LT) , en ze was ook gezenderd.
Grote Trap – Otis tarda
Waarschijnlijk komt ze uit een Duits fokproject, waar ze sinds de zomer verdwenen is.
In o.a. Duitsland proberen ze de vogel te redden van de ondergang, door eieren uit te laten broeden door broedmachines , het is daarom ook goed mogelijk dat de vogel als een ontsnapte vogel/een escape de boeken ingaat. In Nederland beslist daar de C.D.N.A. (Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna) over.
Eerlijk gezegd, is voor mij deze vogel gewoon een wilde vogel, want ze weet zich prima te redden in het wild, en dat al sinds de zomer, en ze is vanuit Duitsland naar achter Rotterdam gevlogen.
Ik hoop dat het haar goed gaat, en dat de soort het gaat overleven, want het zou doodzonde zijn als deze prachtige vogel zou uitsterven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten