zaterdag 6 september 2014

Niets is wat het lijkt.

In het dagelijkse leven, krijg je soms met dingen te maken, die niet echt, maar namaak zijn, maar bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Denk maar eens aan al die zogenaamde mailtjes van Banken, en of van de Belastingdienst en DiGiD, of je maar even op de link wilt klikken.


Soms blijken dingen totaal anders tot stand te zijn gekomen dan verteld wordt; was het van die persoon wel een eigengemaakte beslissing, of was er geen keuze?
Van de week maakte iemand de opmerking dat onze kleinzoons toch wel erg veel van hun oma weg hadden, met die blonde haartjes. Niet wetende natuurlijk dat ik door mijn chronische aandoending heel snel van een roodharige in een blondine ben veranderd.
Ook in de natuur kom je dingen tegen die anders lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
De Hazelworm bijvoorbeeld is daar een goed voorbeeld van, het dier lijkt op een slang, maar is in werkelijkheid een hagedis zonder poten.
Hazelworm – Anguis fragilis

In de insectenwereld, zijn heel veel dingen in de werkelijkheid anders dan ze lijken.
Een zweefvlieg die op een bloem afkomt, om uit te rusten maar niet in de gaten heeft dat er zich een Kameleonspin in de bloem bevind.
Gewone Kameleonspin – Misumena vatia

Of een rups, waarvan het lijkt dat zij jongen heeft, maar die in werkelijkheid van binnenuit door de larven van een sluipwesp langzaam levend wordt opgegeten.
Groot koolwitje – Pieris brassicae

Of een gezellig samenzijn van 3 vliegen op een lantaarnpaal, voor de bovenste 2 is dit zeker het geval, maar de vlieg helemaal onderop is ten prooi gevallen aan de middelste vlieg, een roofvlieg.
Gewone roofvlieg – Machimus atricapillus

Soms denk je met een wesp te maken te hebben, maar blijkt het gewoon een vlieg te zijn met de tekening en de kleuren van een wesp, of een microvlindertje, dat in werkelijkheid een mugje blijkt te zijn, of een rups die in werkelijkheid de larve van een bladwespen soort is.
Heidefopwesp – Chrysotoxum octomaculatum

Dagpauwoog - Aglais io

Maar er zijn ook rupsen die dit hebben. De rups van Groot Avondrood, ook wel Olifantenrups genoemd, heeft grote vlekken op de voorkant van zijn fluweelachtig aanvoelend lijf, die erg veel op ogen krijgen. Bij een bijna aanraking maakt de rups rare kronkelige bewegingen, waardoor die zogenaamde ogen lijken te bewegen. Zodra de rups gaat lopen, lijkt het of er een slurfje te voorschijn komt. Dit is de voorkant van het lange lijf , bij gevaar trekt de rups dat gedeelte in, zodat het lijkt of er een kop is met ogen. Omdat de rups zo groot is, hij kan wel 8 cm groot zijn , denken een heel veel mensen dat het om een slang gaat.


De rups zie je niet zo vaak overdag lopen. Als je er 1 ziet, dan is hij of zij meestal op zoek naar een schaduwplek, of een plek om zich te verpoppen.
Dit geluk had ik gistermiddag, de rups kwam uit de ruigte/struwelen langs de spoorbaan lopen, net op het moment dat ik daar met de hond liep.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten